Coronavirus update 13 maart

Voor heel Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De OV-sector wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. De OV-bedrijven trekken hier samen met de branchevereniging OV-NL in op. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt.

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van de rijksoverheid d.d. 12 maart hebben de OV bedrijven aanvullende maatregelen genomen:

100 personen
De overheid heeft mensen opgeroepen thuis te blijven bij geringe gezondheidsklachten. Ook is er opgeroepen tot een periode van sociale onthouding, waarbij er niet meer dan 100 personen op één plek mogen zijn. De regel van 100 personen is van toepassing op evenementen/bijeenkomsten, en geldt niet voor het openbaar vervoer.

Aangepaste dienstregelingen

De nieuwe maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het Openbaar Vervoer. Daarnaast leidt de aangescherpte definitie voor ziekmeldingen ertoe dat veel meer medewerkers van het OV zich preventief ziekmelden. Vanwege deze beide redenen zal het voor veel bedrijven en regio’s noodzakelijk kunnen zijn de dienstregeling aan te passen. De aangepaste dienstregelingen en het moment waarop kunnen per bedrijf en per regio verschillen, al naar gelang de specifieke omstandigheden. We monitoren het verloop per dag en passen de dienstregeling aan waar nodig. De informatie over aanpassingen van de dienstregelingen zullen per bedrijf aan de reizigers gecommuniceerd worden en onder andere te vinden zijn op de website van de betreffende vervoerder.

Maatregel; bij de bus achterin instappen
Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn. Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken.

Daarom verzoeken we de reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Door deze maatregel in te voeren proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers.

De overige maatregelen die wij hadden genomen blijven van toepassing.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.