Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland, heeft ook de ov-sector te maken met een hoger ziekteverzuim dan normaal. Dit komt deels omdat ov-medewerkers klachten hebben, of omdat ze in quarantaine zitten wegens een besmette huisgenoot. Een aantal ov-bedrijven is door het ziekteverzuim niet in staat om de dienstregeling rond te krijgen en moet daarom noodgedwongen de dienstregeling afschalen. De afschaling is noodzakelijk om een betrouwbaar en voorspelbaar product te kunnen leveren voor reizigers.
Regionale verschillen en maatwerk
Het aantal besmettingen verschilt en fluctueert per regio, daarom speelt afschaling op dit moment niet bij alle ov-bedrijven. Bij veel ov-bedrijven wordt er regionaal maatwerk geboden in overleg met opdrachtgever (denk hierbij aan het tijdelijk laten vervallen van nachtlijnen en extra spitsritten). Tot nu toe hebben NS, RET, GVB en Transdev bekend gemaakt dat ze (delen van) de dienstregeling aanpassen.
Alle actuele informatie over de dienstregelingen is terug te vinden in de reisplanners.
Mondkapjes in het ov
De mondkapjesplicht geldt nog in het ov. Daarbij wordt het gebruik van zelfgemaakte mondkapjes ontraden en is er de voorkeur om een medisch mondkapje (of wegwerpmondkapje) te dragen.
1,5 meter afstand is nooit haalbaar geweest in het ov; daarom was het ov de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingevoerd. Al vanaf 1 juli 2020 mogen in het ov alle zit- en staanplaatsen bezet worden. De verschillende vervoerders doen hun uiterste best om reizigers te helpen om drukte te mijden. Denk bijvoorbeeld aan spreidingsafspraken met onderwijsinstellingen, de oproep om buiten de spits te reizen en de inzet van druktemelders in de verschillende reisplanners.
De boa’s in het ov zijn belast met de handhaving van de mondkapjesplicht. Ze maken reizigers attent op de specifieke coronaregels, zoals de draagplicht van het mondkapje. Als het nodig is hebben boa’s de bevoegdheid om een boete uit te schrijven voor het niet dragen van mondkapje. Maar het uitgangspunt is de-escaleren. Zeker nu er weer meer mensen met het ov gaan, wil de ov-sector benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt.