Mondkapjesplicht vervalt op stations, perrons en haltes maar blijft in ov-voertuigen

dinsdag 14 september 2021

Vanaf 25 september wordt de anderhalvemeterregel afgeschaft in Nederland. Op specifieke plekken moet men wel een coronabewijs kunnen tonen. Omdat het ov voor iedereen beschikbaar moet zijn, is de invoering van een coronabewijs om toegang te krijgen tot het openbaar vervoer niet mogelijk en praktisch onuitvoerbaar. De overheid heeft daarom besloten dat het dragen van een mondkapje voorlopig verplicht blijft in het ov. Dit geldt alleen in ov-voertuigen. Op het perron, station of bij haltes hoeft vanaf 25 september het mondkapje niet meer verplicht te worden gedragen.

Pedro Peters, voorzitter OV-NL: “Als sector vinden we het erg belangrijk dat het openbaar vervoer er voor iedereen is. Het heet niet voor niets “openbaar” vervoer. We zijn gedurende deze hele coronapandemie beschikbaar gebleven om mensen van A naar B te brengen. Het invoeren van een coronabewijs is wat ons betreft daarom ook nooit een optie geweest. Controle van coronabewijzen is overigens in het ov praktisch onuitvoerbaar.”

Toenemende drukte
Sinds de start van het nieuwe schooljaar wordt het weer drukker in het ov. Peters: “In het ov mogen alle zit- en staanplaatsen bezet worden, dit is al zo sinds juni 2020. De verschillende vervoerders doen hun uiterste best om reizigers te helpen om drukte te mijden. Denk bijvoorbeeld aan spreidingsafspraken met onderwijsinstellingen, de oproep om buiten de spits te reizen en de inzet van druktemelders in de verschillende reisplanners.”

Handhaving mondkapjesplicht in ov
De boa’s in het ov zijn belast met de handhaving van de mondkapjesplicht. Ze maken reizigers attent op het dragen van een mondkapje. Als het nodig is hebben boa’s de bevoegdheid om een boete uit te schrijven voor het niet dragen van een mondkapje. Maar het uitgangspunt is en blijft de-escaleren.

Peters: “We zijn verheugd dat de mondkapjesplicht op stations, perrons en haltes vervalt. Onder de reizigers was het draagvlak voor deze verplichting klein. Waarom hoeft een mondkapje niet in een winkelcentrum en drukke binnenstad en moet dat wel in een stationshal of op een halte. Handhaving van deze maatregel was dan ook onuitvoerbaar voor onze medewerkers. Het advies van het OMT geeft aan dat het dragen van een mondkapje in de ov-voertuigen verstandig is. Het kabinet heeft daarom besloten dat dit verplicht blijft.”

“Iedereen is weer van harte welkom in het ov en het kan verantwoord. Daarom benadrukken we hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de geldende mondkapjesverplichting houdt. We zien toe op het goed naleven van het dragen van een mondkapje in de ov-voertuigen en het hebben van een geldig vervoersbewijs. Als een reiziger zich niet aan de regels houdt dan kan hij/zij een boete ontvangen. Uiteraard rekenen we op begrip en medewerking van de reizigers”, aldus Pedro Peters.

Meer informatie over de mondkapjesplicht vind je op www.rijksoverheid.nl.