Mondkapjesplicht voorlopig nog van kracht in het openbaar vervoer en op stations en perrons

Vrijdag 25 juni 2021

Vanaf zaterdag 26 juni vervalt op veel plekken de mondkapjesplicht, maar blijft wel de regel ‘houd 1,5 meter afstand’. In het ov is 1,5 meter afstand houden niet mogelijk, daarom blijft hier het dragen van een mondkapje nog verplicht. Zowel in de voertuigen als op het station of perron.

Pedro Peters, voorzitter OV-NL: “1,5 meter afstand is nooit haalbaar geweest in het ov; daarom waren wij de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingegaan. Al vanaf 1 juli 2020 mogen in het ov alle zit- en staanplaatsen bezet worden. En voorlopig blijft dit dus nog zo.  De verschillende vervoerders doen hun uiterste best om reizigers te helpen om drukte te mijden. Denk bijvoorbeeld aan spreidingsafspraken met onderwijsinstellingen, de oproep om buiten de spits te reizen en de inzet van druktemelders in de verschillende reisplanners.”

Uitzondering mondkapjesplicht in ov
In de Tijdelijke Regeling Maatregelen Covid-19 is opgenomen dat bepaalde groepen zijn vrijgesteld van de mondkapjesplicht. Denk bijvoorbeeld aan personen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Dit moest tot nu toe altijd aangetoond worden door een kaartje van ‘Vilans’ in combinatie met een bewijslast. Hier werd soms ook misbruik van gemaakt door reizigers. Samen met ov-bedrijven heeft het ministerie daarom een nieuwe ‘Eigen Verklaring Uitzondering Mondkapjesplicht’ ontwikkeld. Deze Eigen Verklaring is duidelijker en de handhaving wordt eenduidiger omdat misbruik van deze verklaring strafbaar is. Vanaf 26 juni is deze Eigen Verklaring te vinden op rijksoverheid.nl.

Handhaving
De boa’s in het ov zijn belast met de handhaving van de mondkapjesplicht. Ze maken reizigers attent op de specifieke coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje. Als het nodig is hebben boa’s de bevoegdheid om een boete uit te schrijven voor het niet dragen van mondkapje. Maar het uitgangspunt is de-escaleren.

Peters: “Zeker nu er weer meer mensen met het ov gaan, willen we benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt. We zien toe op het goed naleven van de regels zoals het dragen van een mondkapje en het hebben van een geldig vervoersbewijs. Als een reiziger zich niet aan de regels houdt dan kan hij/zij een boete ontvangen.”