Onbegrip bij ov-sector over instandhouding mondkapjesplicht in ov

Statement OV-NL 15 februari 2022

Tijdens de persconferentie van 15 februari 2022 heeft het kabinet een groot aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Een van die versoepelingen is het vervallen van de 1,5 meter afstandsmaatregel en in het verlengde daarvan de mondkapjesplicht. Hierbij is de ov-sector (samen met de luchtvaart) als enige uitzondering aangemerkt. Hier blijft de mondkapjesplicht wel van kracht.

Nu de 1,5 meter afstandsregel in zijn geheel komt te vervallen, ziet de ov-sector er geen reden voor de mondkapjesplicht nog aan te houden in het ov.

De bereidheid in de samenleving om een mondkapje te dragen neemt al geruime tijd af. Dit geldt ook in en rond het ov. De Boa’s in het ov hebben hierover dagelijks discussies met reizigers, welke regelmatig uitmonden in incidenten.

Als straks op alle plekken de mondkapjesplicht komt te vervallen, behalve in het ov, dan is dit niet meer te volgen voor reizigers. Daarnaast komt er een enorme druk te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het ov. Simpelweg omdat dit voor medewerkers van de ov-bedrijven niet meer uit te leggen is aan reizigers.

OV-NL vraagt het kabinet om dit genomen besluit per direct te heroverwegen. Openbaar vervoer is net zo goed onderdeel van de maatschappij als andere sectoren, waar de mondkapjesplicht wel komt te vervallen.