Oproep tot btw-verlaging van 9% naar 0% voor kaartjes openbaar vervoer

Reizigersvereniging Rover en OV-NL, de brancheorganisatie van alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland, roepen het kabinet op om de btw op openbaar vervoer kaartjes te verlagen naar 0%.

Veel mensen hebben het zwaar door de fors stijgende prijzen van fundamentele voorzieningen. Mobiliteit is zo’n fundamentele voorziening. Lang niet iedereen is in het bezit van een auto of kan zijn bestemming lopend of met de fiets bereiken. Een grote groep mensen zijn aangewezen op het openbaar vervoer en ook de prijzen van het ov staan onder druk door de hoge inflatie.

Naast de dalende koopkracht staat Nederland aan de vooravond van een aantal  grote maatschappelijke transities. Zoals de bouw van een miljoen goed bereikbare nieuwe woningen en de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Het ov is als schoon, duurzaam en inclusief vervoerssysteem een basisvoorwaarde om Nederland in beweging te houden en onze klimaat- en bereikbaarheidsdoelen te halen.

Het ov levert een grote bijdrage aan het bereiken van maatschappelijke doelen, maar de nasleep van de coronacrisis en de huidige energiecrisis vraagt om extra inspanningen. De ov-bedrijven doen dit onder andere door het organiseren van verschillende acties om het gebruik van het ov te stimuleren. Denk aan reclamecampagnes en voordelige abonnementen.

Wij vragen het kabinet om voor de burgers het reizen met het ov betaalbaar en aantrekkelijk te houden. Het verlagen van het btw-tarief op ov-kaartjes van 9% naar 0% is een eenvoudige maar effectieve maatregel die het gebruik van het ov voor de reiziger binnen handbereik houdt. Europees is hiervoor geen belemmering meer dankzij aanpassing van de EU-richtlijn eind 2021.