Over het coronavirus

28 februari 2020

De OV-sector wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. De vervoerbedrijven hebben, net als waarschijnlijk meerdere grote organisaties, al eerder een team opgesteld dat scenario’s uitwerkt en de contacten onderhoudt met de overheid en het RIVM.

De OV-bedrijven trekken hier samen met de branchevereniging OV-NL in op. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt.

Op dit moment adviseert het RIVM om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven. Dit betekent:

  • gebruik het OV alleen als het echt nodig is,
  • was je handen regelmatig met water en zeep,
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
  • gebruik papieren zakdoekjes,
  • geen handen schudden,
  • blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt,
  • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.

De gezamenlijke OV-bedrijven hebben besloten deze adviezen van het RIVM extra ook onder de aandacht van reizigers te brengen. Daarom worden ze getoond op de schermen in de stations, treinen, metro’s, trams en bussen.

De serviceverlening in het openbaar vervoer wordt wat anders dan reizigers gewend zijn. Om de verspreiding van het coronavirus in Nederland te beperken, adviseert het RIVM om geen handen te schudden. In het verlengde van dat advies hebben de OV-bedrijven gekeken wat dit betekent voor het OV en hoe wij zoveel mogelijk hand-hand contact kunnen voorkomen. Daarom zijn met ingang van 12 maart de volgende afspraken van kracht. Tijdens de controlerondes zullen onze medewerkers aan reizigers vragen om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Daarnaast vragen de gezamenlijke OV-bedrijven aan reizigers om zoveel mogelijk met de pin te betalen voor hun vervoersbewijs, aan balies of in de winkels. Natuurlijk kan de reiziger, als het niet anders kan, met contant geld betalen. In dat geval vragen wij de reiziger om het geld op de toonbank neer te leggen. Ook wisselgeld zal op de toonbank worden gelegd door onze medewerker. We vragen alle reizigers om hun medewerking en begrip hiervoor.

Sinds een aantal weken informeren de vervoerbedrijven de medewerkers in lijn met laatste informatie vanuit het RIVM. Lees meer over veelgestelde vragen over het coronavirus en het openbaar vervoer op de website Rijksoverheid.nl

Dit bericht wordt ge-update, indien nodig.