Versoepelingen en de impact daarvan op het openbaar vervoer

Tijdens de persconferentie van 14 januari 2022 heeft het kabinet enkele versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Hierdoor verwacht de ov-sector meer reizigers te vervoeren, omdat het ov een belangrijke rol speelt in het weer openen van de samenleving. Het kabinet en de vervoerbedrijven roepen reizigers op om extra aandacht te hebben voor de mondkapjesplicht in het ov en op rustige tijden te reizen.

Op basis van de versoepelingen worden er meer locaties toegankelijk. Het openbaar vervoer staat klaar om reizigers naar deze locaties te brengen. Bijvoorbeeld naar Mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Vervoerders overleggen met onderwijsinstellingen over de roosters en het ov-aanbod zodat deze op elkaar af zijn gestemd. Zo proberen we de drukte over de dag te spreiden.

Dienstregeling ov-bedrijven
Nu meer onderwijsinstellingen weer fysiek les gaan geven, kijken vervoerbedrijven en hun opdrachtgevers welke gevolgen dit heeft voor de huidige dienstregeling. De beschikbaarheid van ov-medewerkers in relatie tot de huidige besmettingsaantallen en quarantaineregels wordt hierbij ook meegenomen om een betrouwbare dienstverlening te kunnen blijven leveren. Wanneer er zaken aangepast worden in de dienstregeling, communiceren de vervoerders hier zelf (per vervoerder) over.

Mondkapjes in ov
Op diverse plekken blijft de mondkapjesplicht gelden, ook in het ov. Daarbij wordt het gebruik van zelfgemaakte mondkapjes ontraden en is er de voorkeur om een medisch mondkapje (wegwerpmondkapje) te dragen.

1,5-meter afstand is nooit haalbaar geweest in het ov; daarom was het ov de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingevoerd. Al vanaf 1 juli 2020 mogen in het ov alle zit- en staanplaatsen bezet worden. De verschillende vervoerders doen hun uiterste best om reizigers te helpen om drukte te mijden. Denk bijvoorbeeld aan spreidingsafspraken met onderwijsinstellingen, de oproep om buiten de spits te reizen en de inzet van druktemelders in de verschillende reisplanners.

De boa’s in het ov zijn belast met de handhaving van de mondkapjesplicht. Ze maken reizigers attent op de specifieke coronaregels, zoals de draagplicht van het mondkapje. Als het nodig is hebben boa’s de bevoegdheid om een boete uit te schrijven voor het niet dragen van mondkapje. Maar het uitgangspunt is de-escaleren. Zeker nu er weer meer mensen met het ov gaan, wil de ov-sector benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt.