Vrij reisrecht voor Oekraïense vluchtelingen

OV-bedrijven werken samen met overheid aan duidelijke informatieverstrekking

Oekraïense vluchtelingen reizen per direct gratis met al het openbaar vervoer naar hun veilige opvangplek in Nederland*. De Nederlandse ov-bedrijven besloten gezamenlijk om op deze manier hun solidariteit met de Oekraïners te tonen. Nu de vluchtelingenstroom blijft toenemen, is ook het gratis (in)reizen met het ov in Nederland onderwerp van gesprek. Met deze aanvulling op het eerdere statement van OV-NL, hopen we een aantal zaken te verduidelijken.

Het gratis reizen met het ov in Nederland is hoofdzakelijk bedoeld voor het inreizen naar Nederland. Het gaat dan niet alleen om de eerste reis vanuit het buitenland. Ook vervolgreizen om herenigd te worden met familie vallen hieronder.** Het gratis reizen is niet bedoeld voor een gezellig dagje uit. Zodra de vluchtelingen eenmaal zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben gekregen over een dagvergoeding, kunnen zij op reguliere manier gebruik maken van het ov in Nederland.

Goede informatievoorziening over reizen met het openbaar vervoer
Samen met de Nederlandse overheid wordt er gewerkt aan een goede informatievoorziening over het gebruik van het Nederlandse ov. Zodat vluchtelingen die zijn ingeschreven, weten hoe ze een vervoerbewijs kopen en gebruiken. De website https://www.refugeehelp.com/get-help is daarin de belangrijkste bron van informatie.

Niet-Oekraïense vluchtelingen
Voor vluchtelingen uit andere landen werkt de bestaande route via het COA aanmeldcentrum in Ter Apel, als het gaat om reizen met het ov. Bij inschrijving in Nederland ontvangen zij een dagvergoeding, waarmee ze (onder andere) kunnen reizen.

Aanvragen vervoer Oekraïense scholieren en studenten
Aanvragen voor (gratis) vervoer voor Oekraïense (basis)scholieren en studenten verlopen via de gemeenten.

 

* Vluchtelingen uit Oekraïne reizen na aankomst in Nederland gratis op vertoon van een Oekraïens paspoort of identiteitskaart. Dit moeten originele documenten zijn (geen kopieën). Bij gesloten toegangspoortjes op een station kunnen ze zich melden bij de servicebalie voor een gratis dagkaart of het station verlaten door gebruik te maken van de knop op de servicezuil.

** Neem contact op met de vervoerder in uw regio hoe de vervoerder het vrije reisrecht (bij inreizen en herenigingen) in de praktijk vormgeeft.

De informatie in dit artikel is verouderd: https://www.ov-nl.nl/beeindigen-vrij-reisrecht-voor-oekraiense-vluchtelingen/