Bewegingsvrijheid voor ov-reizigers na versoepelingen coronamaatregelen

Reis op rustige tijden. Vermijd drukke plekken.

Maandag 17 mei 2021

Het advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt. Wel wordt er een oproep gedaan aan reizigers om op rustige tijden te reizen en drukte te vermijden. Al sinds 1 juli 2020 zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro beschikbaar, mits er een mondkapje wordt gedragen. Ook ingerichte staanplaatsen in tram, metro of bus kunnen worden benut.

Pedro Peters, voorzitter van OV-NL: “Fijn dat we als ov de versoepelingen van de maatregelen kunnen ondersteunen door weer meer reizigers te verwelkomen. Zo kan het ov een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid van mensen. Zij zijn eraan toe en ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug. Wel roep ik gelijk op: laten we samen ook van deze versoepeling een succes maken. U bent van harte welkom, maar mijd zoveel mogelijk de spits en drukte. Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig, vermijd drukte.”

Spreid over de dag
Voor de versoepelingen die zijn aangekondigd, is ondersteuning van het openbaar vervoer enorm belangrijk. Denk hierbij onder andere aan het weer fysiek lesgeven op hogescholen en universiteiten. Maximale spreiding is belangrijk. Samen met de onderwijsinstellingen stemmen de vervoerders de roosters en het ov-aanbod op elkaar af. Op deze manier proberen we de drukte over de dag te spreiden.

Peters: “Uiteraard begrijpen we dat de perceptie van drukte voor ons allemaal door corona is veranderd. Toch moeten we niet vergeten dat al vanaf 1 juli 2020 in het ov alle zit- en staanplaatsen bezet mogen worden. 1,5 meter afstand is nooit haalbaar geweest in het ov; daarom waren wij de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingegaan. De verschillende vervoerders doen hun uiterste best om reizigers te helpen om drukte te mijden. Denk bijvoorbeeld aan spreidingsafspraken met onderwijsinstellingen, de oproep om buiten de spits te reizen en de inzet van druktemelders in de verschillende reisplanners.”