Scholieren in het ov

Vrijdag 29 mei

Vanaf dinsdag 2 juni gaan ook de middelbare scholen weer open. Scholieren die binnen een straal van 8 kilometer van hun middelbare school wonen, moeten lopend of fietsend naar school komen, of zich laten halen en brengen door hun ouders.

Het is niet de bedoeling dat ze met het openbaar vervoer komen. De VO-raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, heeft daar afspraken over gemaakt met de overheid en regionale vervoersbedrijven. Leerlingen die verder dan 8 kilometer van hun school wonen, worden opgeroepen ook ‘zoveel mogelijk’ te fietsen of zich met de auto te laten brengen.

Voor alle leerlingen die echt zijn aangewezen op het ov, wordt het vervoer ‘nader uitgewerkt’. Scholen inventariseren om welke leerlingen het gaat en op welke dagen zij naar school gaan. Vervolgens kunnen ze afspraken maken met de regionale vervoerder. De afspraken gelden dan slechts enkele weken, van 2 juni, als de scholen weer opengaan, tot de zomervakantie.

Met een versoepeling van de coronamaatregelen zien we ook een toenemend aantal reizigers in het ov. Daarom is de afspraak gemaakt dat de dienstregelingen van de openbaar vervoerbedrijven weer maximaal worden opgeschaald. Dit in combinatie met het dragen van een mondkapje in de voertuigen, de oproep om thuis te werken en spreiding van de lestijden op scholen, verwachten we dat we iedereen op een veilig en verantwoorde wijze kunnen vervoeren.

Over de ontwikkelingen staan we in nauw contact met alle partijen, zoals de overheid, decentrale overheden en vervoerbedrijven